Ronaldóék beszólnak Izraelnek

Míg a magyar válogatott románok ellen vívott meccsét rasszizmus ürügyén zártkapussá nyilvánították, és a FIFA is határozottan e tárgykörbe utalja a közel-keleti ország politikáját kritizáló szurkolói attitűdöt, addig a nemzetközi focivilág legnagyobb sztárjai közül többen egyértelműen jelezték: a palesztin felszabadítási mozgalom mellett állnak, és kritizálják az agresszív izraeli katonai politikát. Míg decemberben Eric Cantona nyilatkozott keményen, most Cristiano Ronaldo nyilvánult meg úgy, hogy annak talán nem lesz sportdiplomáciai következménye.

kanoute_palestine.jpg

Történt pár napja, hogy a portugálok Izrael ellen vívott mérkőzése után Cristiano Ronaldo nem volt hajlandó a mezcserére, mert mezét egy palesztin weblapnak ígérte oda. Ronaldo már korábban is többször hangsúlyozta, mélységesen lesújtják a gázai övezet ellen történő, sokszor az ott élő gyerekeket is büntető katonai akciók. Szavait tettek is követték, hiszen elárvereztette aranycipőjét, amelynek bevételét gázai iskoláknak ajánlotta fel. CR7 már korábban is kifejezte szimpátiáját a palesztin függetlenségi mozgalommal, hiszen már Manchesterben palesztin kendőben fotózkodott, illetve 2011-ben egyszer már árverésre bocsátotta focicsukáit, amelynek bevétele szintén ugyanott landolt.

Tán még nála is híresebb névrokona, a brazil focilegenda Ronaldo, aki szintén a Real sztárja volt egy időben, a béke követeként járt Ramallahban még 2005-ben. „Igazi nagykövet járt nálunk, a béke embere” – mondta róla az akkori palesztin miniszterelnök, aki olyan nagy szavakat talált elmondani egymás után, hogy Ronaldo, aki az ENSZ különleges „Jóakarat-nagykövete”, elhozhatja Ciszjordánia számára a háború végét. Ronaldo még egy árvaházat is felavatott a megszállt területeken, ami az ő nevét vette fel. A játékos a Real Madrid minden labdarúgója nevében köszönte meg a vendéglátást és így fogalmazott: „Megígérem a palesztin népnek, hogy mindenkinek elmondom, hogy milyen csodálatos emberek élnek itt.” Ronaldo végül vette a bátorságot, és Izraelbe is átlátogatott, részt vett egy focimeccsen, ahol izraeli és palesztin vegyes csapatok játszottak egymás ellen.

cr-pale1.jpg

Nemcsak a Madrid jelenlegi és régi sztárjai gondolkodnak hasonlóan, hiszen Kanoutét, vagy a világ legjobbjának tartott Leo Messit is lekapták már fotósok „Szabad Palesztinát!” feliratú mezben, sőt utóbbi főnöke, Rosell elnök a közelmúltban a többi között azért utazott Izraelbe, hogy felvesse egy Barca-meccs lehetőségét, amelyet a Szentföldön egy izraeli-palesztin csapat ellen vívnának. A közel-keleti békefolyamat segítése már régóta barcás ügy, hiszen 2005-ben szintén egy palesztin-izraeli vegyes csapattal játszottak a Nou Campban, a béke jegyében.

Szintén közelmúltbéli hír, hogy az európai topligák játékosai közül többen is tiltakoztak a jövő évi U21-es Európa-bajnokság ellen, amelyet Izraelben rendeznek. A nagy formában lévő Eden Hazard a Chelsea-ből, Yohan Cabaye, a Newcastle játékosa, és Abou Diaby (Arsenal) sok már társukkal együtt petícióban fordultak az UEFA-hoz, elítélve a torna házigazdáját, Izraelt a gázai övezetben zajló események, illetve két palesztin futballista tárgyalás nélküli fogva tartása miatt.

ronaldo16mai200510.jpg

Korábban a Manchester United egykori kiválósága, a mostanában színészként jeleskedő Eric Cantona is nyílt levélben fordult a torna szervezőihez a palesztin játékosok őrizet bevétele miatt. „A rasszizmus, az emberi jogok megsértése és a nemzetközi jog durva megsértése jelenleg mindennapos események ebben az országban. Itt az ideje annak, hogy véget érjen Izrael büntetlensége és ott is ugyanazok a szabályok érvényesüljenek, mint amit a többi országtól is elvárunk” – szólt be Cantona is Izraelnek.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk!

A bejegyzés trackback címe:

https://rangado.blog.hu/api/trackback/id/tr375171373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kanálwarrior 2013.03.26. 22:29:46

"a FIFA is határozottan e tárgykörbe utalja a közel-keleti ország politikáját kritizáló szurkolói attitűdöt"

Szándékos hazugság, eddig olvastam ezt a blogot. Sokáig tartotta magát, mit ne mondjak.:D

kennyking 2013.03.26. 22:32:32

Nácik ezek mind !Betiltani Ronaldót! Ez nem demokrata.Ne léphessen focipályára az olyan, aki gondolatbűnt követ el !Csak izraeli csapatok indulhassanak minden országban a bajnokságban, plusz az emtéká, meg az ajax és a tottenham ( természetesen ezek is minden országban).Statuáljon példát a fifa, minden Ronaldo nevű egyént itéljenek haláltábor látogatásra, erről naplót kelljen írniuk és twitteljék szanaszét.

reszeg tengeresz 2013.03.26. 22:38:22

Na a libsik most telesirjak az egesz holt tengert, hogy micsoda nacik ezek a portugalok is! Atnevelo taborba mindet, a stadionjaikat pedig porig kell rombolni!

kennyking 2013.03.26. 22:56:57

Hülye nácik ! Nektek fogalmatok sincs mennyibe kerül Palesztína demokratizálása.A tenger felől hadihajók tömkelege, plusz személyzet, a szárazföld felől annyi katona kell, hogy egy légy se repülhessen be, hogy importálni kell az izraelita vallásuakat, akik már könnyítéseket is kapnak, csak katona lehessen a határon.Azért azt megakadályozni, hogy gyógyszer, víz, élelmiszer bejusson, nem kis feladat.Nem beszélve a rakétákról, amiket időnként ki kell lőni, meg a töltények, amikkel a kis palesztin kjölyköket kell lövöldözni, az nem két fillér.Persze, segít az USA is, mert a magyarok lusták, nem akarnak dolgozni, így nem nagyon csordogál az adóbevétel, most éppen Ciprusból szereztünk némi pénzmagot, de ez csak ideig-óráig elég.Majd bezárunk Magyarországon meg Romániában néhány iskolát, kórházat vasútvonalat, talán idén elég lesz.Szóval sok baj van ezzel a Palesztínával, erre jön ez a Miss World Ronaldó, aztán antiszemitáskodik.Már legalább egy hónapja , ha nem több, hogy utasítottuk a Fifát, hogy határozott szankciókat hozzon.Jobb szeretjük ha pénzbüntit adnak az antiszemitáknak ( sok a kiadásunk, az előbb vázoltuk), de belátjuk, ha a Fifa zártkaput rendel el, mert ettől állítólag szimpatikusabbak leszünk az ország liberálisainak.Kár, hogy ennek dollárban nincs értéke.

Muhammad Balfas 2013.03.26. 23:10:52

@kanálwarrior: Szép is lenne, ha a rasszizmus körébe sorolnák azt, ha valaki kritizálja az apartheid államot fenntartó Izraelt, ahol a lakosság lassan felét kitevő palesztinok ellen vív háborút az izraeli kormány.
Éppen az a rasszizmus amit Izrael művel a térségben. Semmivel sem jobbak, mint a '90 előtti Dél-Afrikai Köztársaság.

kanálwarrior 2013.03.26. 23:39:10

@Ches Desmond: Nem kívánok neked mást, csak hogy egyszer mtk(=zsidó) vagy újpest(=cigány, ahogy az a remek szurkolói dalocska tartja) színekben keveredj egy csapat nemnáci fradista közé.

bretman 2013.03.26. 23:42:57

"a közel-keleti ország politikáját kritizáló szurkolói attitűdöt"

Mire tetszik gondolni? Arra, hogy "Avanti Benito Mussolini", hogy "Auschwitz, indul a vonat" vagy, hogy "Mocskos zsidók"? A kifinomult magyar szurkolói klub ezekkel fejezte ki attitűdjét. Ha majd Ronaldo ilyeneket mond őt is eltiltják. Ha pedig a magyar B-közép mezt küld a palesztin gyerekeknek, minket se.

Az meg egészen nevetséges, hogy blogger szerint az is Izrael-ellenesség, hogy a Barcelona izraeli-palesztin vegyes csapat ellen játszik...

Egyébként a zártkapus meccsért tessék köszönetet mondani az MTV-nek. Ha a Magyar Televízió az izraelieknek nem olyan képet ad ki, amelyben 6 percen keresztül - ebben a 6 percben benne volt az izraeli himnusz - a zsidózó szurkolók látszanak, senkinek nem tűnik fel, mi történt.

Tessék elképzelni ezt úgy, hogy ősszel a román-magyaron az MTV-nek olyan képet adnak a románok, ahol a himnusz alatt hátat fordító, bozgorozó, mocskos magyarozó románok látszanak. Szerintem még a nagykövetet is hazahívjuk.

mizie 2013.03.26. 23:45:35

"a FIFA is határozottan e tárgykörbe utalja a közel-keleti ország politikáját kritizáló szurkolói attitűdöt" - ez egyszerűen nem igaz!

A FIFA ezt sosem szankcionálta és nálunk sem a rasszizmus "ürügyén" zárták be a stadiont, hanem a tényleges rasszizmus miatt.

bizony marha nagy különbség van a "mocskos zsidók" és a kulturált politikai kritika között.

Wolfram 2013.03.26. 23:52:17

Izraelt kritizálni fasizmus. nem tudom, miért engedik???

Holotattoo Elie · http://www.eliewieseltattoo.com/ 2013.03.26. 23:56:13

Majd Bolgár Gyuri bácsi kimagyarázza két életműdíj átadó között, ha éppen ráér.

KopaszMercis 2013.03.27. 00:03:20

Szerencsére a pórnép nem az eszükért szereti a focistákat... Amúgy ráadásul ennél a C gyereknél antipatikusabb focistát régóta nem hordott hátán a föld... Egy sötét pojáca a fiú, bár nagy atléta. Suszter pedig maraggyon a kaptafánál...

pcomment 2013.03.27. 00:11:52

Na mivan, Magyarország a tízmillió Közel-Kelet-szakértő lett mára? Mindenki habzó szájjal dumál az ügyben, de ha megkérdeznék, hogy mi a Fatah és a Hamasz között a különbség, és hogy mi is pontosan Gáza politikai hovatartozása most, akkor lenne ám magyarázkodás.

Undorító haszonlesők vagytok, nem veszitek észre? Fogalmatok sincs az ottani konfliktusról, de nagyban magyaráztok.

magyarben 2013.03.27. 00:13:49

1: Azon felül, hogy Ronaldoéknak igaza van, Izrael mit keres az Eb selejtezőn!(vagy bármiféle európai tornán) Földrajzilag Közelebb van Afrikához, és Ázsiához is, miért nem ott szerepel! "Térképen" közelebb van Marokkó, és Tunézia is a téségben! Ott van PL.: Kína, vagy Irak is, Nekik legalább van európai országgal közös határvonaluk, Ők miért nem indulnak az Eb selejtezőn?!
2: Olyat hallottam valamelyik szakkomentátortól(már nem tudom melyik tv csatornán, és hogy igaz-e): Magyar-Román zárt kapus meccset nem az izraeliek sértődése okozta(nemvédem őket, de), hanem Osztrák befektetőket zavarják/ták az "Orbán-cselekedetek", és ennek következtében a szomszéd "jogvédők" addig hőbörögtek a FIFA-nál, míg azok belénk nem rúgtak! (szigorúan (csak) az antiszemita megnyílvánulás miatt)

bbwd 2013.03.27. 00:27:26

@bretman: @mizie: a palesztin meg iráni zászló nem szurkolói attitűd? azzal vajon mi volt a gond? és a háttal állás? mindenkinek szeretni kell egy másik ország himnuszát? kötelező?

ti csak nyaljátok tovább a gazdáitok seggét, nehogy gondolkozzatok...

ronaldót eddig nem szerettem, de ezért nagy tisztelet jár!

izrael rasszista, apartheid állam

bretman 2013.03.27. 01:12:08

@bbwd:

Édes Istenem, megint egy négy általánost végzett primitív náci...

Feljebb felsoroltam, mivel volt a gond. A "mocskos zsidók"-al, az "indul a vonattal". Az ilyen nevetséges terelési kísérlet, mint amivel próbálkozol, csak a hozzád hasonló analfabéta nyilasoknak tetszik. Nyilván most farkadat verve vihogsz.

Húzz vissza általánosba, mert a való életben nem elég, hogy CRTL C+V-vel átemeled a kurucinfós szitkokat.

nincs_nick 2013.03.27. 01:32:13

@bretman: Világos amit írsz, csak mi köze van ennek a büntetéshez? Ha elolvasod a határozatot a FIFA nem ezért büntetett...

Másodszor, miért nincs akkor pontosan ugyan ilyenért büntetés egy átlagos olasz, holland, görög, török, orosz meccs után? Na itt van ám rasszizmus, ehhez képest ami itthon volt az semmi...

Harmadrészt, ugye tudod, hogy a FIFA először büntetett ilyen súlyosan. Igen, a szerbek kevesebbel megúszták, amikor a játékosok is(!) nem éppen költői jelzőkkel tettek faji megjegyzéseket az ellenfélre a szurkolókkal együtt...

Negyedrészt, az MTVA valami miatt a kemény magot adta az izraeli közvetítésben, de csak kifelé(!). Minő véletlen, ugye...

Ötödrészt, miért nem lett súlyos bünti a Lazio-Tottanham meccs után? Egyrész a Lazio szurkolók sokkal durvább bekiabálásokkal nyomták végig a meccset, amire a Tottanham zsidó szurkolókbál álló Yid Army ultarcsoportja hasonlóan kúltúráltan felelgetett. A Lazio-t megbűnették ért, a Tottenham-et ezért nem. Azért már igen, mert a két ultracsoprt együttesen szétverte a várost. Igaz az itteni Yid Army antiolasz rasszista viselkedése szóba sem került újfent. (Ami egyébként semmiben nem tért el az átlag angol rasszista dumáktól -> megvertünk titeket a második vh-ban alávaló söpredék, stb.)

Szóval akkor hogy is van ez?

Larry Silverstein 2013.03.27. 01:40:01

@bretman: Sajnos Izrael terrorállam.

Igy szerintem a zsidók mocskosak.

Ők az lérzékenységük miatt bezárathatják a stadiont, ezért. Bárhol a világon.

Érzed? mondok - teszek/ szó - tett Ugye érzed.

bretman 2013.03.27. 02:21:34

@nincs_nick:

Bármilyen furcsa, majdnem mindennel egyetértek, amit írsz.

Azzal is, hogy a büntetés aránytalan. Nem igazságtalan, hanem aránytalan. Szerintem lehet ilyen szigorral büntetni - de akkor mindenkit, ne csak minket. A statuálás volt a lényeg, hogy a klasszikust idézzük.

A jövőben oda kell figyelnünk Izrael minden meccsére és azonnal feljelentést tenni, ha máshol is ez van. Nem bosszúból, hanem igazságérzetből.

Cé Ronaldo (akit egyébként én Barca-szurkolóként nem szeretek - valójában már előtte sem szerettem) nem rasszista. Csak az igazság egyik felét képviseli, és egyáltalán nem kirekesztően - nagyon nehéz a teljes igazságot képviselni, túl sok hozzá a sérelem mindkét oldalon.

De: Ronaldo kiállása miatt a Portugália-Izrael meccsen lesznek majd antiszemita megnyilvánulások (ez nem Ronaldo hibája). Akkor majd meglátjuk,a FIFA meg meri-e büntetni Portugáliát is. Vagy adott esetben az egyik legrasszistább szurkolótáborral rendelkező Oroszországot?

De ez nem változtat azon, hogy valódi nácizmus miatt büntettek meg minket. Még akkor is, ha azok a szerencsétlen seggfejek, akik a pályának hátat fordítva zsidóztak, csak divatnácik.

"az MTVA valami miatt a kemény magot adta az izraeli közvetítésben, de csak kifelé(!). Minő véletlen, ugye..."

Szerintem sem véletlen. Csak nem akartam írni, mert még összeesküvéshívőnek tűnnék. Bár szerintem másra gondolunk: szerintem egy kis divatnáci képtechnikus akarta hergelni az izraelieket.

Egy vizsgálatot megérne. Blogtulajdonos megkérdezhetné az MTV-től:ki tette,miért tette, hogyan tette, mi volt a büntetése?

esefe 2013.03.27. 05:47:22

Majd jól zártkapusozni fognak, csak vegye észre valami mindenkit gyűlölő zsidó szervezet!

Mikrobi 2013.03.27. 06:17:31

Érdekes, hogy mindig csak a sajtóban olvasom az Izrael-párti szövegeket és hogy mindneki antiszemita, aki Izraelt bírálja, kiterjedt ismerősi köröm homogén náci. És most kiderül, hogy még a focisták között is vannak nácik:-D

mirigy187 2013.03.27. 07:39:32

A legtöbb palesztinnak és izraelinek nincs baja egymással.A politikusaik keltik a feszültséget.

Kelly és a szexi dög 2013.03.27. 08:04:37

Azonnal büntetendővé kellene tenni a zsidóság kritizálását!
Biztos vagyok benne, hogy a vörös csillag viselésének tiltásával ellentétben ezzel nem lenne baja az EU-nak!

Bafana 2013.03.27. 08:17:14

Azt nem értem, hogy egy ázsiai ország mi a retkes f@szt keres egy európai sporteseményen. Burma, Kambodzsa vagy Laosz mért nem akar európaiként indulni?

Shopping 2013.03.27. 08:23:14

A zsidók( ahogy a feketék) remekül megélnek abból hogy mindig arra hivatkoznak mi történt velük a múltban.
Ezért ők érinthetetlenek.

Kiváncsi vagyok mi lesz 20 év múlva, amikor már meghal az összes holokuszt túlélő, és öreg náci?
Nem lesz kit levadászni, nem lesz kinek nyilatkozni.
Akkor mivel próbálják majd fenntartani a kiváltságaikat.

b@szus 2013.03.27. 08:30:39

En nem nagyon ertem a focit nem is nezem, de minden honnan ez folyik.

Europa bajnoksagon miert jatszik izrael?

Lehet faszsagot kerdeztem bocsi

Holotattoo Elie · http://www.eliewieseltattoo.com/ 2013.03.27. 08:33:50

@Shopping: Majd hazudnak megint valamit, mint ahogy eddig is.

2013.03.27. 08:39:44

@Kelly és a szexi dög: Én még nem láttam vörös csillaggal masírozni embereket a belvárosban. Persze remélem nem is fogok.
Más - nekem van egy kb 25-30 éves Vostok komandirskie órám amin van vörös csillag. Akkor most bezárnak, ha viselem? Nem ismerem a törvényt, szokásos gumitörvény?

Bafana 2013.03.27. 08:42:43

@Shopping: Döbbenni fogsz, amikor 20 év múlva megduplázódik az un. "holokauszt" túlélők száma.

Muad\\\'Dib 2013.03.27. 08:43:17

Nincs ebben semmi meglepő. Csak a magyar baloldalon tespedő megmondóemberek mániája ez a minden Izraelt kritizáló ember szélsőjobboldali náci szöveg. Valójában egyébként máshol inkább a baloldalra gondolkodókra jellemző az izraeli politikai viselkedés kritizálása (míg sok helyen a szélsőjobboldali szervezetek/emberek az izraeli politika igazi támogatói). Nálunk viszont "hála" néhány sunyi alaknak és szervezetnek, a baloldalra teljesen rátespedt egy szélsőségesen cionista réteg, akik habzó szájjal próbálnak skatulyázni mindenkit, és így valóban a szélsőjobboldalnak "adják" az egész témát. Szerencsére egyre kevesebb sikerrel.

2013.03.27. 08:55:04

@magyarben: Azt hiszem egy izraeli blogger (akinek a blogjait rendszeresen kiteszi a meleg-libsi szenny index.hu) posztolta ki odahaza, majd izraeli forrásból vette át a bécsi weisenthal központ és ők kezdtek ajvékolni.

Emiksz 2013.03.27. 09:24:09

Izrael miért van az Európa-bajnokságban?
Elképzelem, hogy egy Ázsiabajnokságban összesorsolják:
Izrael, Irán, Szíria.
Mivel az idegenbeli meccseire nem engedik be Izraelt, és a hazai meccseire nem jönne el, ezért van kettő 3:0-ás győzelme, és kettő veresége. Ha Irán és Szíria döntetlenezik, Izrael meccs nélkül csoportelső.
Mókás lenne. Amúgy Haifa (Izrael) és Limasol (Ciprus, EU) 200 kilométer.

esefe 2013.03.27. 10:13:24

@Emiksz: És ehhez mi köze van Európának?

Koppanyakiraly 2013.03.27. 17:07:17

mirigy187:

akkor költözz egy illegális telepre, aztán majd megtudod, hogy viselkednek ott a szomszédok (telepesek)

Behajtó70 2013.03.27. 18:31:44

@bretman: akkor most gondold végig, hogy mit beszélsz, hogy mi az eredménye ennek az egésznek!

A FIFA nem az elkövetők kitiltását kérte, ez fel sem merült. Hanem az egész magyar nemzetet, minden polgárt büntetett, mert kifejezetten csökkentette az esélyeinket a VB-re jutásra.

Kollektív bűnösség? Minden magyar antiszemita?

Hallottunk már ilyen általánosítást....1933-ban. Egy alacsony, német bajszostól....

De nézükk tovább!

Mi ennek az üzenete, mi a hatása az intézkedésnek? A bünti okán jobb, vagy rosszab-e az érintettekről a nemzsidózó átlagember véleménye?

Megérte a FIFÁnak? S a zsidóknak? Ezen gondolkodj el....

Fekete Sámuel 2013.05.27. 04:07:58

@bretman: Lószart. Volt már ilyen. Nem lett volna semmi. Lett volna egy-két csúnya cikk a kurucon oszt csákó.

Fekete Sámuel 2013.05.27. 04:11:10

@Shopping: Itt-ott már lehet hallani a "második generációs HC túlélő" kifejezést. Emögött nyilván az áll, hogy az áldozatok (már ha voltak egyáltalán) unokái is tartják a markukat.

Ennyire beteg féreg népet! Az eszem megáll!

DAFKE! 2015.05.10. 17:06:59

@kennyking: ez talán túlzás lenne...
süti beállítások módosítása