„A magyar szurkoló nem bűnöző!”

Somogyi József Ádám, a hazai ultrák emblematikus alakja, a Magyar Labdarúgó Válogatott Szurkolói Egyesület és a Carpathian Brigade elnöke, a pénteki Népstadion mellé szervezett közös szurkolás egyik főszervezője szerint békés lesz a demonstráció, a Jobbik segítségét pedig csak azért fogadták el, mert ők jelentkeztek a leghamarabb és szinte egyedül. Somogyi a Rangadó.hu-nak nyilatkozva elmondta, hogy minden negatív előjel ellenére egészen biztosan a szurkolásról és az egységes szurkolói identitás megnyilvánulásáról fog szólni a nap, mintsem a politikáról.

somogyi1.jpg

– Menjünk vissza a történések elejére. Az egész balhé a magyar-izraeli barátságos meccsel kezdődött, hiszen az ott történtek verték ki a biztosítékot a nemzetközi fociporondon.
– Azt a meccset magam is a pokolba kívánnám legszívesebben, hiszen várható volt, hogy annak ellenére, hogy a szurkolói radikalitás majd mindenhol jelen van, de ennek meglesz a következménye. Aztán persze meg is lett. Sokan azt gondoljuk erről, hogy mindennek megvan a maga helye, de annak ellenére, hogy szólás- és véleményszabadság van, és meggyőződésem szerint mindenki elmondhatja, akár radikális formában is a véleményét, azt látni kellett világosan, hogy ebből nem jöhetünk ki jól. A büntetés tehát valahol érthető, valahol meg egyáltalán nem. A legérthetetlenebb az egészben, hogy nem is az izraeli szövetség, nem is Izrael állami szinten, hanem egy bécsi székhelyű szervezet javaslatára kezdett el gondolkodni a büntetésen a FIFA. Ráadásul barátságos meccsen történteket torolt meg fontos VB-selejtezőn, ami minimum megkérdőjelezhető döntés. Még egyszer hangsúlyozom, hiába van szólásszabadság, mindennek megvan a helye és ideje. Semmi szükség nem volt arra, hogy a zsidóellenes megnyilvánulásokat hangsúlyozzák egyesek a lelátókon, de ekkora arányú büntetés valóban irracionális volt.

magyarszurk.jpg

– Önök meghirdettek egy elég nagyszabású rendezvényt péntekre, amely máris politikai kontextusba került. Sokan féltik ezt az eseményt, hogy ráül a politika, hogy ez inkább csak olaj lesz a tűzre. Kritikusaik szerint ebből nem is lehet más, mint egy újabb balhé, hiszen ez politikai rendezvény is, amit a Jobbik segít.
– Amikor a FIFA kihirdette, hogy zártkapus meccs lesz a selejtező, egy tagtársunk máris beadta a területfoglalási kérelmet a Dózsa György útra egy szurkolói rendezvényre. Ez a sajtóban egyből úgy ment le, hogy ez nem volt más, mint Vona Gábor ötlete. Pedig nem. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a Jobbik egyből felajánlotta a segítségét, de ez csak azért volt, mert nekik is csak az jutott eszébe, ami bárkinek eszébe jutott volna, tehát hogy legyünk közel a nemzeti válogatotthoz és közösen buzdítsuk őket, ahogy lehet. Mi a Jobbik vezetőivel találkoztunk, és világosan deklaráltuk, hogy ez nem politikai, hanem szurkolói rendezvény lesz. Így is tájékoztatta mindkét fél a sajtót. Más kérdés, hogy tény: ezt a szurkolói rendezvényt támogatja a Jobbik, hiszen minden segítséget megadnak ahhoz, hogy biztonságosan és jól sikerüljön. Ezt a szurkolóellenes oldalak persze úgy tálalják, hogy ez egy kizárólag egy politikai szervezésű akció lesz, de ez nem felel meg a valóságnak. Ezzel nem tudunk mit csinálni. Egyet kell megérteni: nekünk az a kötelességünk, hogy ott legyünk a csapat mellett. Amikor 2009-ben megalakultunk, azt fogadtuk meg, hogy jóban-rosszban kitartunk a csapat mellett. Most is csak ezt tesszük. Azért megyünk, hogy segítsük a fiúkat és nem azért, hogy a Jobbikot vagy más pártokat éltessünk.

carpathian-brigade.JPG

– Hogyan lehet a provokációk ellen tenni? Miképp lehet megőrizni a nyugalmat és a helyszíni biztonságot? Látva a zenekari fellépőket (Hungarica, Oi-kor stb), azért ez nem „Ha én rózsa volnék” jellegű babazsúr lesz, hiszen ezek a zenekarok elég erősen köthetők egy politikai irányzathoz, ideológiához.
– Ez így van, természetesen. Ezek egyértelműen nemzeti érzelmű zenekarok. Azt sem hiszem, hogy rosszabbak lennének majd a koncertek, mint az Ötvenhatosok terén a Magna Cum Laude koncertje, úgyhogy erre felesleges szót vesztegetnünk. Az tény, hogy mi elsősorban olyan szurkolókat várunk, akiknek a magyarságuk nemcsak annyit jelent, hogy magyar állampolgárok, hanem akik úgy hiszik, hogy ez a magyar csapat nemcsak a hazai labdarúgást, hanem a nemzetet is képviseli ott a pályán. Ezzel együtt egyáltalán nem hiszem, hogy a mi rendezvényünket kellene attól félteni attól, hogy ott rendbontás várható. Én sokkal jobban aggódom az Ötvenhatosok téri rendezvényen résztvevők biztonságáért, hiszen az egy deklarált MLSZ-rendezvény lesz, és mostanában azért azt nem nagyon lehet elmondani, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség nagyon a szurkolók szívébe zárta volna magát. Ha nálunk lesznek nem megfelelő megnyilvánulások, akkor – mivel ez egy szurkolók által összehozott rendezvény – saját magát köpné szembe a drukker-társadalom. Mert kérdem én: Innentől kezdve milyen hitele lenne egy szurkolói mozgalomnak, amely a saját rendezvényén okoz rendbontást?

– Attól függ, hogy mit értünk rendbontáson.
– Ha mondjuk bemásznának a stadionba, az egyértelműen rendbontás, de például a pirotechnikai eszközök rendeltetésszerű használata nem az. Mindez nézőpont kérdése, de hiszem, hogy mindenki tisztában van a helyzet súlyával és korrektül, normális módon fognak drukkolni az ott összegyűlők. Ez minden szurkoló érdeke, hiszen ez is egy bizonyíték lenne arra, hogy nem olyanok vagyunk, mint aminek beállítanak bennünket. Nem vagyunk a világ szégyenei meg bűnözők, mint amit olvasunk magunkról nap mint nap. Ezt fogjuk fényesen cáfolni a hétvégén.

mvszle.jpgAz MLVSZE focicsapata a cseh szurkolók elleni meccsen

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk!

A bejegyzés trackback címe:

https://rangado.blog.hu/api/trackback/id/tr195144040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EsoxLucius 2013.03.19. 15:03:12

Önfenntartó labdarúgást!

flamer 2013.03.19. 15:13:59

Na, a náci vandálok megmagyarázzák, hogy nem is úgy volt, meg hogy aki nem náci, az nem is magyar.
(És most valaki elő ne adja, hogy ők nem antiszemiták, csak Izrael külpolitikáját bírálják, mert pofánröhögöm. Ennél csak az lenne a szánalmasabb, ha ők is a tudatmódosító cukorkára fognák az egészet, mint a bátor M. Giorgio.)

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.19. 17:06:24

Tisztelt Somogyi úr! Tudna olyan videofelvételt mutatni, ami bizonyítja, hogy az úgynevezett ultrák képesek kulturáltan vonulni a meccsekre? Mert én néhány szurkolótáborral összefutottam már az utcán, meccsek előtt és valahogy folyton olyan érzésem volt, hogy részeg, erőszakoskodó vandálok hordájába botlottam. Előfordult már, hogy indokolatlanul vezényeltek rohamrendőröket egy-egy meccs alkalmával a stadionokhoz? Mert ilyenről sem hallottam még.

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.19. 17:07:33

Pardon, kis kiegészítés: olyan felvétel is érdekelne, amely tanúsítja, hogy távozni is képesek, szintén rendezetten, kulturáltan, emberhez méltó módon!

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2013.03.19. 17:40:14

Ómájgád. "Mi ártatlan bárányok vagyunk, akik kultúráltan, épphogy félig emelt, izgatott hangon bíztatjuk gólszerzésre a Magyar válogatottat"
Nos, ezek az ártatlan bárányok fizethetnének a saját oda és hazajutásukért, de legalább összedobhatnának meccsenként 1-1 új buszt meg villamosfelújítást a BKV-nak. Hogy odabent mit csinálnak, nem érdekel, úgyis az a legjobb, amelyik a párját ritkítja.

Ha szép stadionban szeretnének randalírozni, akkor meg kedvesen mondják meg Kisvikunak, hogy köszi a támogatást, de hisszük, hogy a Futball annyi embert érdekel, hogy magunknak is tudunk pöpec stadionokat építeni, és üzemeltetni, és vigyázunk is rá, hiszen a miénk! Szívesen fizetjük ki az ezzel járó 10-20 ezer forintos meccsbelépőket, hiszen ez a mi szenvedélyünk, amelyet szívvel, lélekkel és verejtékkel támogatunk"

vénkujon 2013.03.19. 18:26:15

a "békés ultra" szerintem paradoxon. sokat jártam én is meccsre anno...és jó volt azért cigivel a szájban, sállal a nyakban, sörrel a kézben kóricálni. meg ordibálni, anyázni. ez alap. aki nem jgy tesz, az nem is ultra.:D erre itt van ez a kellemes fiatalember egyfajta fehérgalléros ultraként. igazából kényelmetlenül fészkelődöm, olvasva ezt a kellemet, és pc-dumát. hazudik mint a vízfolyás. vetít. maga sem gondolja komolyan. meg azért bukarestben jó elnézni a sok, románokat geciző magyar ultrát. amúgy egy ballibsi, zsidóbérenc vagyok

mizie 2013.03.19. 18:40:50

"a Jobbik segítségét pedig csak azért fogadták el, mert ők jelentkeztek a leghamarabb"

Ez valami vicc?

A Jobbik szépen kihasználja az alkalmat hogy szarromániázhasson egy jót az amúgy is erre vágyó közönség előtt.

Nekem pl a piro simán belefér a kulturált szurkolásba, a zsidózás/cigányozás meg már nem.

01234567 2013.03.19. 19:15:37

Az Izraeli meccs egy tudatos provokáció volt, eredményesen. A provokáció eredményének kezelése pedig egyenesen undorító és igazságtalan. Ali vette a fáradtságot, és elolvasott minden elérhető információt, az ezt tudja.
Az ultra pedig nekem valami értelmezhetetlen szurkolói forma sok tekintetben. Nagyrészt miattuk hagytam abba a meccsre járást anno. Magyarázza meg valaki, mi köze az astawka(?) elnevezésű verekedésnek, magához a focihoz? Egyáltalán a meccs előtti, utáni ellenfél szurkolóinak vadászatához, főleg hogyha az nem ultra. Mert van aki szurkolni, meccset nézni, azt élvezni, a gólnál felugrani, kiabálni, magát jól érezni menne oda.
Mert azért az az ultra dolog, nem csak a valóban élményszámba menő élőképekről, fokozottabb hangulatról,a "saját" akár 0:4 is való töretlen bíztatásáról szól. A lényege sajnos nagyon más.

viccesvilagezamienk 2013.03.19. 19:22:52

Dobbenetes ez az egesz interju.
A magyar szurkolo nem bunozo a cikk cime, viszont a cikkben ultrakrol beszelunk. Mi is az ultra kifejezes ebben a kontextusban? O nagyon szurkolo? Mindannyian tudjuk, hogy az ultra annyit jelent meccsekre kijaro, ott rasszista, antiszemita, homofob rigmusokat skandalo majd a meccs utan szurkolotarsakat bantalmazo, koz es maganvagyont rongalo egyed.
Persze ok ott vannak minden meccsen, sot lassan mar csak ok vannak ott, de ettol meg ok nem nagyobb szurkolok mint az otthonmaradottak. Ha telefingasz a szinhazat akkor is egyedul leszel a nezoteren, de ezt nem ultra kulturaszeretetet jelent.
Ezek miatt a kedves ultrak miatt csokken a magyar foci nezokozonsege a beka segge ala. Fradi MTK 2012 dec 5, 300 nezo. Nevetseges ez az egesz magyar foci.

Politikaileg is rettento felkeszult kedves ultrank. Imadni valo ahogy a szolasszabadsagrol beszel, csak valahogy nem erti meg, hogy a rasszizmust nem lehet emoge betuszkolni. Az is aranyos ahogy azt centizgeti, hogy egy baratsagos meccsen zsidozas miatt "nem racionalis" egy tetmeccsrol kitiltani oket. Milyen csunya, gonosz ez a FIFA.
Az a nagy baj, hogy nincs meg a politikai ero es/vagy akarat, hogy ez ellen az orszagot lejarato, romlasba donto metely ellen hatarozottan fellepjen.
Szomoru latni ahogy a kornyezo orszagok szepen elsetalnak mellettunk, mi meg verjuk a mellunket a telefingott orszagunkban.

nincs semmi baj! 2013.03.19. 19:27:36

@01234567: '...tudatos provokáció volt"
Hát persze, mi más? :)
Nem fura, hogy minden esetben, amikor a magukat nemzeti radikálisoknak nevező véglények megnyilatkoznak, és az kínos, netán következményei lesznek, akkor egységnyi valószínűséggel megjósolható, hogy ilyen kommenteket lehet majd olvasni, hogyaszongya: az bizony nem is úgy volt ám, hanem provokálták szegényeket?

nincs semmi baj! 2013.03.19. 19:36:40

Hogy a cikkhez is hozzászóljak: Én nem értem az ultrákat.Persze elfogult is vagyok velük szemben, mert volt már negatív tapasztalatom.
Azt nem lehetne, hogy emberek kimennek egy mérkőzésre, megtekintik, szurkolnak, örülnek, ha nyer a csapat, nem annyira örülnek, ha nem, de közben sem a tömegközlekedési eszközöket, sem az azon utazó a foci iránt nem különösebben érdeklődő embertársaikat nem próbálják szétcsapni?

01234567 2013.03.19. 19:40:48

@nincs semmi baj!: Nem nevezném magam nemzeti radikálisnak, sőt. Egyik nagyanyám félig zsidó volt, úgy mondom ezt. És nem abbéli keserűségemben, hogy ez kevés valami pozícióhoz a Jobbikban, oda több kell. :) És ha végig olvastál, az ultrákról is megvan a véleményem.

viccesvilagezamienk 2013.03.19. 19:45:48

nincs semmi baj! 2013.03.19. 19:36:40
"Azt nem lehetne, hogy..."
Nem, sajnos ez a potcselekves az ultraknal elsogleges lett. Csoportosan elkovetni garazdasagot, kozosseg elleni izgatast sokkal komfortosabb mint egyedul. Arrol nem is beszelve, hogy ha csoportosan koveti el az ember akkor Magyarorszagon nincs vagy csak nagyon ritkan barmi kovetkezmenye. Ezert is van meglepodve olyan nagyon ultrank, hogy el lettek kuldve a p-be a FIFA altal. Az a szomoru, hogy veluk egyutt a normalis szurkolok is szivnak.
De jo lesz ehhez hozzaszokni, mert ez az elet mas teruletein is igy fog mukodni. Nem veletlen, hogy a jobbik is itt sertepertel.

nincs semmi baj! 2013.03.19. 19:54:57

@01234567: Egy percig sem tételeztem fel rólad, hogy nemzeti radikális lennél. Ha félreérthetően foalmaztam, úgy elnézést kérek, a kérdésem az volt, hogy vajon miért merül fel újból és újból ez a "provokáció volt, nem is mi voltunk" duma?
Más szavakkal: értetlenül állok ajelenség előtt, ami a te kommentedben is visszaköszön. Elhangzottak-e antiszemita kijelentések a meccsen, vagy sem? El. Innentől kezdve legalábbis megmosolyogtató tudatos provokációról beszélni. engem például nem lehetne tudatosan provokálni arra, hogy olyan módon viselkedjek, mint az ominózus meccsen "szurkolók".

nincs semmi baj! 2013.03.19. 19:59:44

@viccesvilagezamienk: Azon én is gondolkodtam, hogy vajon csak játsza a hülyét, amikor ilyeneket mond, hogy "A legérthetetlenebb az egészben, hogy nem is az izraeli szövetség, nem is Izrael állami szinten, hanem egy bécsi székhelyű szervezet javaslatára kezdett el gondolkodni a büntetésen a FIFA.", vagy ez cinizmus akart lenni?

01234567 2013.03.19. 20:31:03

@nincs semmi baj!:
1. Ezt a meccset még az előző MLSZ vezetés, az előző politikai éra alatt kötötte le, azt hiszem 2009-ben.
2. Ilyen kaliberű ellenfeleket pl. Szombathelyre szoktak vinni.
3. Azzal gondolom tisztában vagy (jogosan) milyen biztonsági előkészülete van bármely Izraellel kapcsolatos sporteseménynek.
Ebből kifolyólag több verzió lehet: A felelős magyar hatóságok nem tudták, hogy egy csoport tudatos Izraelt gyalázó közbotrányokozásra készül, és palesztinok, arabok is erre készülnek a meccsen. Ez döbbenetes, de hihető.
Az izraeli titkosszolgálat ezt nem jelezte nekik (hogy ezt nem tudta, el nem hiszem),erre a magyarok nem tettek semmit.
A magyarok ezt tudták de nem tettek semmit.
Semmit a megelőzés érdekében.
Mert ha tudták, miért nem rendezték pl. zárt kapukkal, akár Telkiben. Mert ennek a meccsnek amúgy semmiféle szakmai értelme, és jelentősége nem volt, teljesen mindegy lett volna, azt hiszem néző is volt talán 1000-2000(?).
Egy ilyen biztonsági fokozatú sporteseményen nem volt megfelelő hatósági erő, a rendzavarók azonnali eltávolítására a helyszínen? Arról nem beszélve, ilyen biztonsági fokozatnál palesztin zászló pl. hogy került be?
Most azt, hogy maga az UEFA ellenőr, az izraeliek, senki aki a mérkőzéshez köthető nem is tulajdonított az egésznek jelentőséget, hanem civil szervezetek, jogvédők (olyanok, akik privát véleményem, 90%-ban életükben nem láttak focimeccset) tettek feljelentést, akik zömében lehet a meccs eredményét rögtön nem tudnák megmondani ha rákérdeznél. Én ezért gondolom. Hogy az mikor dőlt el, ebből ügyet kell csinálni nehéz megmondani, mint azt is, hogy 2 hónapig a meccs után, majd újabb két hónapig a döntés után, mi folyt a FIFA-nal. ( a meccs szimpla barátságos volt, nem FIFA esemény) Hát ezért.

01234567 2013.03.19. 20:38:54

@nincs semmi baj!: Nem, ez tény(amellett, hogy a nyilatkozat sok része engem is őszintén megnevettetett), az egyik magyar sportújságtól még Izraelben is kérdezősködtek ez ügyben, ott azt sem tudták, történt ilyen eset, és van ilyen ítélet.

viccesvilagezamienk 2013.03.19. 21:39:51

01234567 2013.03.19. 20:31:03
Azt mondod provokacio? Azt mondod miert nem keszultek fel a biztonsagiak, rendvedelmi szervek? Miert nem zart kapuk elott Telkiben jatszottak a meccset?
Biztos, hogy ez a megoldas? Es ha igen akkor hol allunk meg? Ha az Izraeli filharmonikusok jonnek akkor jatszanak kozonseg nelkul egy videki kulturhazban? Vagy ez csak a focinak elvalaszthatatlan resze, hogy rasszista rigmusokat kell uvolteni? E nelkul nem jatek a jatek? Szerintem pont jo, hogy igy tortent, igenis verjek bele az orrunkat a kakiba. Nekunk tarsadalomnak kell ezt a metelyt kivetnunk magunkbol, mert kulonben nem csak meccseket nem fogunk nezni, hanem sok egyeb dolgot sem fogunk elvezni az eletben.

Azt nem tudom honnan veszed, hogy senki nem tulajdonitott jelentoseget a dolognak. Lehet, hogy a dermedt dobbenetet nem kellene erdektelensegnek tekinteni.
Egyebkent nem teljesen igaz, ha egy kicsit utana nezel azert kiderul.

Jerusalem post:
www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=281862
Haaretz:
www.haaretz.com/jewish-world/jewish-world-news/watch-hungarian-soccer-fans-disrupt-israeli-anthem-with-anti-semitic-slurs-1.459251

viccesvilagezamienk 2013.03.19. 21:43:03

nincs semmi baj! 2013.03.19. 19:59:44
Szerintem nem cinizmus, az ertelmet feltetelezne.
Az Izraeli szovetseg vagy az allam nyilvan direkt orult, hogy ilyen vidam rigmusokkal orvendeztetik emg oket a draga magyar szurkolok. Csak az a becsi szekhelyu szervezet ne lenne... ok az okai mindennek

01234567 2013.03.19. 22:46:27

@viccesvilagezamienk: 1. Én a megelőzésről beszéltem, ami egy hatóságnak nem csak terrorcselekménynél, bűnténynél, tudatos provokációnál is kötelessége lett volna.
2.Nem hinném, hogy olyan nívójú emberek, akik ott zsidóztak, sűrűn előfordulnak komolyzenei koncerten, amúgy a közönség oda nem azért megy, sem színházba. A foci közönség egy része ilyen, mindenhol a világban, megleplek, Izraelben is. Ezt jobb helyeken megelőzik.
3. Ugyan a cikk azt írja, az egész tömeg. Mondjuk az ott lévő kb 1-2 ezer embert nem nevezném egy válogatott meccsen tömegnek, de amint látható, a videón egy-két száz hülye ordibál. Hát mondjuk a kamerás pont mögéjük állt :) ..véletlen....
Egyéb iránt a himnuszokat mindenhol eképp reagálják le, majd nézd meg a török-magyart, ha szoktál focit nézni.
Én nem tudom mit nem lehetne ettől élvezni az életben, az ország számos pontján szoktak különböző zsidó kulturális, művészeti események zajlani, sok sikerrel, zavartalanul. Azért pogromok még nincsenek nálunk.
(és hogy került a Simon Wiesentahl intézet jeruzsálemi irodája ebbe a riportba(a 2012-es)? Mert tudniillik ők voltak az egyik feljelentők, mármint a bécsi iroda).

01234567 2013.03.19. 22:50:48

@viccesvilagezamienk: De tudom, nekünk Mohács kell....

viccesvilagezamienk 2013.03.20. 10:23:36

01234567 2013.03.19. 22:46:27

1. A megelozesnek sokkal hatekonyabb fajtait ismerjuk, pl a torvenyek alkalmazasa, a kozosseg elleni izgatasert le lehetne es kellene csukni valakit. Megpedig nagyon latvanyosan, hogy tudjak az emberek, hogy ez nem jarja. De peldaul a szurkoloi kartya is alkalmazhato lenne, csinalj csak balhet, de tobbet az eletben nem nezel meccset eloben.
Angliaban eleg jol sikerult ezt megoldani, ott ki tudsz menni a meccsre egy kigyerekkel, es nem kell attol felned, hogy a szemed es gyerekeid szeme lattara zsidoznak, verekednek ezek a draga ultrak.

2. Ebben ne legyel biztos, nezd csak meg milyen pompas szinhazi kritikakat hallhattunk az Uj Szinhaznal:
hvg.hu/video/20120202_uj_szinhaz_video
Ugye milyen ismeros rigmusok?

"amúgy a közönség oda nem azért megy, sem színházba" Es az focimeccsre meg "azert" megy? Ez nem normalis sehol a vilagban(legalabbis a kulturaltabb feleben)

3. "a videón egy-két száz hülye ordibál" Egy-ketszaz az rengeteg amikor rasszizmusrol van szo. Ez ugyanaz a csurhe aki a nagymamadat egy vagonba rugdosta volna 60 evvel ezelott. Nincsen rasszizmus light, ezeket a dolgokat azonnal el kellene fojtani. Sajnos valamiert nincs meg a kello politikai ero/akarat erre.
Szerintem az utobbi 15 evben latvanyosan romlott a helyzet, es exponencialisan romlik tovabb.
"Én nem tudom mit nem lehetne ettől élvezni az életben" pl a focimeccseket, a fent emlitett uj szinhazas eset sem emeli a kozerzetemet, az egyre gyakoribb nyilt zsidozas se (index.hu/video/2012/03/15/harcra_keszul_a_radikalis/?s=milla) de nezd meg az elte-s matricakat. Ezekre mind lehet legyinteni, hogy csak par ember szorakozik, szerintem ez egy folyamat resze aminek a vegen egy europatol elszigetelt, szegyelnivalo, goromba bunko orszag all. Es en nem szeretnek ilyen orszagban elni.

radnaughty 2013.03.20. 13:22:02

a szurkolói kártya egy faszság. ha ki akarok menni egy meccsre, nem akarok mindenféle regisztrációkkal baszakodni, be akarok állni a sorba és venni egy jegyet, ennyi. nem akarok egyszerre 43 csapat "törzsszurkolója" lenni, mert nem vagyok az, csak 1 nyomorult jegyet kérek.
süti beállítások módosítása