Utazás az ismeretlenbe

Vasárnap este kinevezte új vezetőedzőjét a Videoton a portugál José Gomes személyében. Paulo Sousa utódjának a Videoton lesz az első igazán komoly megbízatása ezen a poszton, bár másodedzőként korábban ünnepelhetett portugál bajnoki aranyat, kupagyőzelmet és a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében is járt már. Az elmúlt években a világszerte ismert és elismert Jesualdo Ferreira mellett pallérozódott.

illu.jpg

Gomes kiscsapatoknál kezdte, aztán segítőként megfordult az FC Porto, a spanyol Málaga és a görög Panathinaikosz csapatainál, tehát a Videoton az első komoly vezetőedzői feladata lesz. Azon már meg sem lepődtünk, hogy magyar edző alkalmazása még lehetőségszinten sem vetődött fel Székesfehérváron, hiszen a tulajdonos a közelmúltban kijelentette, hogy magyar edzővel biztosan nem jutott volna el az Európa Liga főtáblájára a csapat...

De vajon mit gondolnak erről a magyar edzők? Erről szól a Rangadó.hu legújabb körkérdése.

Gálhidi György

az NB II-es Szeged vezetőedzője, aki korábban többször dolgozott külföldön is

– Nem olyan régen a Debrecen is szerepelt az Európa Ligában, nem rosszabbul, mint most a Videoton, tehát cáfolnám azt az állítást, miszerint magyar edzővel biztosan nem jutott volna el a csoportkörig a csapat. A játékosállomány sok mindent meghatároz, márpedig a Videotonnak jó kerete van, amely remekül teljesített, Paulo Sousa munkáját nem alábecsülve, persze. José Gomez fellépése teljesen érthető, mivel a klub a portugál stílus és szellemiség útjára tért, ez a helyes döntés részükről, hiszen hasonló mentalitású edzővel kell továbblépniük. Az edzőválasztás helyességét majd az idő eldöntik. Láttunk már jó és kevésbé jó külföldi trénereket itthon. Az eredmények minősítik majd a hozzáértését, mindenesetre elég komoly és nehéz feladat előtt áll, mert szerintem Sousa jól teljesített. Fontos, hogy játékstílusban és eredményességben van mihez hasonlítani az új edzőt, illetve a munkáját.

meszi.jpg

Mészáros Ferenc

a Tatabánya és a Pécs korábbi vezetőedzője

– Azt szoktam mondani, hogy a magyar edző két helyre nem kell: Magyarországra és külföldre... Csak akkor nem tudom, miért csináltuk meg a pro licencet?! Hogy magyar edzővel nem jutott volna idáig a Videoton, azzal vitatkoznék. Tudnék mondani néhány magyar edzőt, aki ugyanezt megcsinálta volna. Hiszem, hogy semmivel nem vagyunk rosszabbak. Egyébként mennyivel jobb egy magyar gyúró, mint egy külföldi? Vagy mennyivel jobb egy magyar klubvezető, egy magyar tulajdonos, mint egy külföldi? Nem tudom, mennyivel jobb, de várom, hogy valaki elmesélje nekem. A magyar közegben egy hajóban evezünk, össze kéne fogni, ha már ennyi pénzt és ennyi energiát áldozott rá ennyi magyar edző. Nem csak bennünk van a hiba, és úgy gondolom, nem minden arany, ami fénylik. Mostanság divat a portugálmánia, de nem mindenki Mourinho. Meg kell nézni, Horvátországban mennyi külföldi edző dolgozik?! Ennyire jók a horvát edzők, vagy csak jobban bíznak bennük, nagyobb a nemzeti öntudat, és egymás megbecsülése?! Nem mondom, hogy ne dolgozzon itt egyetlen külföldi sem, de ahogy a játékosoknál, az edzőknél is csak olyan jöjjön, aki biztosan tud segíteni, akitől tanulni tudunk. Nem nekünk, a magyar futballközegnek kell alkalmazkodnia, hanem neki. Az utóbbi időben azt vettem észre, hogy a nyúl vitte a puskát. Ha én Portugáliában dolgoznék, be kéne állnom a sorba, nem?! Azt szokták mondani, hogy mindig a tulajdonos felelőssége az edzőválasztás, mert ő adja a pénzt. Ezt nagyrészt igaznak tartom, de ne feledjük, hogy a tulajdonosok is a magyar labdarúgásban dolgoznak, a magyar labdarúgás pedig a miénk, tehát van a közeg, a közösség felé is van felelősségük.

Csertői Aurél

az NB II-es Tatabánya vezetőedzője

– A tulajdonos adja a pénzt, azt csinál vele, amit akar. A Debrecen is bekerült annak idején a csoportkörbe, és magyar edzője volt. Nem tudom elképzelni, hogy külföldi edzőt hozok, miközben nem is tudom, milyen edző, hiszen nincsenek eredményei, nincs vezetőedzői múltja. Ez logikátlan, de bővebben nem akarom kommentálni ezt az esetet.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk!

A bejegyzés trackback címe:

https://rangado.blog.hu/api/trackback/id/tr175033367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása