Bamba, a magyar Messi

E napokban a Gerd Müller gólcsúcsát hazavágó Leo Messi rekordjától hangos a fociközvélemény, de még friss csodák idején is érdemes felidézni a régi bajnokok példáját, főleg, ha „Az évszázad gólkirálya” nem más, mint a kissé elfeledett magyar középcsatár, Deák Ferenc.

A péklegényből lett őrülten kapuérzékeny csatár – mindenki Bambája – még az 1945–1946-os idényben, a Szentlőrinci AC színeiben elért 66 bajnoki góljával lett világsztár, hiszen ezzel a meccs/gól-átlaggal örökre beírta magát a focicsúcsok történetébe. Válogatott szereplései idején is elég jó gólátlaggal büszkélkedhetett: bár csak húsz mérkőzésen szerepelt címeres mezben, de rúgott 29 gólt. Igazi, minden ízében kapura törő fenevad volt, aki nem a labdazsonglőrök sorába tartozott, inkább azok közé, akik ha megindulnak a kapu felé, egyből sejteni lehet, hogy hamarosan váltani fog az eredményjelző.

deak_ferenc3.jpg

Persze, jó magyar szokás szerint hamar elfeledték, a hazai sportpolitika nem nagyon foglalkozott vele, igazi elismerését 1996-ban egy müncheni gálán vehette át olyan gólvilágcsúcs-tartók társaságában, mint Gerd Müller, Hugo Sanchez és Puskás Ferenc.

Pályája elején kapusként kezdte, fel is jegyezte a családi legendárium, hogy egyszer úgy fejen találta a labda, hogy elvesztette eszméletét, mire az aggódó szülők megtiltották neki a labdakergetést és visszazavarták a péklapáthoz. De volt valaki, aki hamar megnyugtatta a szülőket, hogy ezentúl nem a fejét kell félteni a meccseken, hanem az ellenfél hálóját, mert a kaput kiválóan érző srácból középcsatárt farag.

(Csak lábjegyzet, de focifanatikusoknak érdekes lehet: az úriember nem volt más, mint a később a Barcelonában játszó, illetve a Zaragozát és az Espanyolt a kispadról iránytó Berkessy Elemér.)

Bamba a Szentlőrinctől hamar a Ferencvárosba igazolt, méghozzá elég kalandos módon, ugyanis a klubcseréért kapott háza árát 1947-ben a szurkolók dobták össze, amit gólokkal kellett törlesztenie. Egyik első meccse után, amin jó pár gólt vágott, így szólt hozzá egyik csapattársa: „Na, az ablakokat már ki is fizetted”. (Megjegyezzük: miközben Deák minden félretett pénzét a ház felújítására költötte, alig egy év után államosították az épületet, és elvették tőle.) Érdekes információ még, hogy akkoriban le akarta igazolni a Torino 150 ezer dollárért, de ő hajthatatlan maradt.

Pár hónapra rá nem külföldi sztárcsapathoz igazolt, hanem majdnem a börtönválogatottba. Történt ugyanis, hogy egy siófoki üdülőben az akkor már betiltott Fradi-indulót énekelte, mire két belügyes hozzálépett, a derék Bamba pedig volt szíves nyakon vágni őket, mire az illetékesek egyből feltették neki a kérdést: „Hova mész szívesebben, a börtönbe vagy a Dózsába?” Inkább az utóbbit választotta, ahol gyönyörű megmozdulásairól ma is ódákat zengenek. Vicces, de egyszer még a kapuba is visszatért, amikor a sérült Henni helyén, beugró kapusként tizenegyest is hárított.

deak_ferenc2.jpg

S hogy miért volt Bamba? „Jó szokásomhoz híven a középkör táján, a felezővonalnál helyezkedtem el, látszólag úgy, mintha semmi dolgom nem lenne ott. Bambultam, de amikor jött a labda, mindig gyorsan és váratlanul mozdultam meg. Hiába, támadni és gólt lőni, ez a legszebb a futballban. Még ilyen bambásan is...” – mesélte.

A politikai állásfoglalásokban azonban – mint azt a fenti példa is bizonyítja – nem mozgott ilyen ügyesen, maximálisan megbízhatatlannak számított évtizedekig, s hiába tartotta nagy tehetségnek Sebes Gusztáv, a mester nem engedte meg neki, hogy az Aranycsapatban is kinyissa a gólzsákot. Hátralévő idejében nem bántották, „csak” lehetetlenné tették az életét. (Bár a kis magyar abszurdhoz hozzátartozik, hogy élete delén túl a korábban megbízhatatlannak tartott Bambából Deák elvtárs, meg kormányőr lett, többek között Biszku Béla és Kádár János személyi őrzője.)

Soha nem nézte meg a 6-3-as összefoglalókat, annyira kikészült a válogatottból való eltávolítása miatt, de Puskással való haverságát és humorát megőrizte. Amikor az ominózus díjátadáson Öcsi bácsi odaszólt neki, hogy „mi van Bamba, azért ekkora a hasad, mert oda dugtad a labdát?”, Gerd Müller feje fölött átszólva Deák egyből válaszolt neki: „még mindig jobb, mintha egy demizson lenne az öltönyöm alatt!”.

7 komment

Címkék: deák prieger

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk!

A bejegyzés trackback címe:

https://rangado.blog.hu/api/trackback/id/tr444958245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

01234567 2012.12.12. 18:44:04

Most mi van.......még Deák Ferenc fingja sem, nem hogy egy hasonló kaliber mint ő...

ZSírfeka 2012.12.12. 19:00:56

Szép estét!

Az megvan, mikor egy újságíró a következőképpen írt róla:
"Deák a hat gólján kívül semmit nem csinált."
:)))
Ha ma ilyen csatárról olvashatnánk...

sala 2012.12.12. 19:19:41

@ZSírfeka: Olvastam ezt már 4, 5, 6 góllal. Gyanúsan városi legendának tűnik, nagyon szívesen megnézni azt a sportújságot.

ZSírfeka 2012.12.12. 21:25:07

@sala:
Bocsák Miklós egyik könyvében van, ha jól emlékszem, a Kocsis és Czibor életéről szólóban, de már vagy 25 éve olvastam, a gólok száma ezért nem biztos, én hatra emlékszem.
Elég sok kutatómunka volt a könyv mögött, nem hiszem, hogy hasra ütve vette bele az író. Persze mérget nem vennék rá, de azt hiszem, nem lehetetlen, abban az időben olyan kvalitású játékosok voltak, hogy egy kritika lehetett ilyen is. :)

fran7 2012.12.12. 21:54:21

Az anekdota poénja nem ez volt, mármint a négy gól, hanem az, hogy egy újságíró a cikkében azt állította, hogy semmit nem csinált Deák a meccsen, csak rúgott négy gólt. Bamba felhívta a már akkor is okoskodó zsurnalisztát, ez nem változott, s megkérdezte: ugyan mit kellett volna még tennie.

kennyking 2012.12.12. 22:03:43

Messi az Argentin Bamba.
süti beállítások módosítása