A suttyóság nem kötelező

Méltán akadt ki a fociközvélemény a Bajnokok Ligája történetének leggusztustalanabb gólján!

Méltán akadt ki a fociközvélemény a két nappal ezelőtti, BL-ben megtörtént agyament sportszerűtlenségen, amit a Sahtar Donyeck csatára volt szíves elkövetni, és amit egyes szakértők a Bajnokok Ligája történetének leggusztustalanabb góljaként aposztrofálnak.

resp.jpg

Történt ugyanis a Sahtar–Nordjaelland mérkőzésen, hogy Willian, a Sahtar középpályása a szokásjog alapján a dánok kapusának ívelte a labdát a bírói feldobást követően, ám enyhén bezsongott csapattársa, Luiz Adriano a bevett formára magasról téve az ellenfél hálójába vágta a labdát. Utána meg úgy tett, mintha semmi sem történt volna, ráadásul arcára volt írva: „Gyerekek, mi is itt a probléma?”

A magyarázhatatlan és védhetetlen akciót követően – megjegyezzük: a bírói sípszó előtt a dánoknál volt a labda, akik oda se mentek az ejtéshez – a Sahtarból többen zavartan néztek maguk elé, volt, aki leginkább egy gyors bekapott góllal nyugtatta volna meg lelkiismeretét. Lucescu mester, a Donyeck edzője meg azt találta mondani, hogy: „Bocs, de Adriano csatár, aki ösztönösen cselekszik”.

Ja, értem. Ezzel csak az a probléma, hogy ekkora suttyóságot az Adrianónál sokkal nagyobb csibészek sem tettek/tennének meg. Ott van példának okáért a folyamatosan sportszerűtlenséggel, szélsőjobboldali eszmék szajkózásával hírbe hozott, megállás nélkül bunyót provokáló Paolo Di Canio, aki több mint 500 bajnokin több mint 100 gólt ért el, s aki a Juventusszal egy UEFA Kupa-, a Milannal pedig egy európai Szuperkupa- és egy Serie A-elsőséget is összegyűjtött. Akinek kultusza volt, akit imádtak, bár ha létezett futballista, akinek megítélésére főként botrányos megnyilvánulásai nyomták rá a bélyegüket, akkor ő biztosan ilyen volt.

A 2008 márciusában a negyedosztályú Cisco Romából visszavonuló támadó (egyéként évek óta az angol negyedik ligás Swindon Town menedzsere, idén februárban a hónap szakvezetőjének választották a második ligában) említésekor a többség képzeletében nem nagy csapatok (Lazio, Napoli, Milan, Celtic, WHU) korábbi játékosának alakja jelenik meg, hanem a magából kivetkőző elmebeteg képe, aki a Lazio-keménymagot fasiszta karlendítéssel hergeli.

A vicc az egészben, hogy a Mussolini-fan Di Canio másról is ismeretes, mégpedig – fura módon – a pályán tanúsított sportszerűségéről. Ezt még egy elismerő Blatter-levél, és egy hozzá mellékelt FIFA Fair Play-díj is bizonyítja. A tőről metszett Duce-rajongó – aki egyébként gyakran hangoztatja antirasszizmusát is, mint ami „az olasz fasizmus velejárója” – 10 éve egy West Ham–Everton meccsen pazar helyzetben, egy beívelés után fogta meg kézzel a labdát, hogy még véletlenül se bombázzon a hálóba, mert – láss csodát – az ellenfél kapusa az akció közben megsérült.

De van más példa is. Mert az Alessandra Mussolinivel is levelező Di Canionál sokkal visszafogottabb srác például a német Miroslav Klose, aki már többször is bizonyította etikus attitűdjét. A közelmúltban egy kezezése után juttatta a hálóba a labdát, de a bírót lebeszélte gólja megadásáról! Sikerrel. Ezzel megfosztotta csapatát egy kiváló lehetőségtől, viszont kiváltotta a szurkolók hódolatát. „Nem viselkedhetünk etikátlanul, a gyerekek példaképei vagyunk” – fogalmazott a német válogatott a meccs után.

Antirasszista fasisztát alakító olasz vagy mamakedvence német klasszis – egyre megy. Mert mindketten a szegény hülye Adrianónak mutatnak példát jelenből és múltból azzal, hogy a suttyóság a focipályán sem kötelező.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk!

A bejegyzés trackback címe:

https://rangado.blog.hu/api/trackback/id/tr404920431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mustosn · http://www.mustosbacsi.blog.hu 2012.11.22. 22:56:37

A mindennapi életben is vannak ilyen fazonok: akik szerint bármi áron nyerni tök rendben lévő dolog. Pedig nem: néha tisztességgel veszíteni jobb.

Az olasz és a német csávó húzása annál is inkább szívmelengető, merthogy gondoljunk csak bele: egy-egy ilyen versenysorozat iszonyat lóvé körül forog, magyarán nincs mese: kőkemény profitkényszer van, és tök jó érzés azt látni, ahogy ezt a "slave to the wage"-effektust (copyright Placebo...) felülírja bizonyos helyzetekben az elemi humánum.

(Csak félő, hogy amit utána a klubvezetőktől kaptak hőseink, azt nem tették zsebre - míg Adriano pedig ösztönös lényként, afféle "vércsatár"-ként aposztrofálván, ha nem is piedesztálra emelve, de szinte dícsérőleg vállon paskolgatva jött ki a szituációból. Na, ezek után meg naná, hogy végképp nem érti!...)

phis 2012.11.23. 00:30:08

2008. október 6. Shakhtar-Barcelona, Donyeck.

87.-ik perc, 1-0-ra megy a Shakhtar. Két játékos fekszik a Shakhtar 16ásan belül, mire a donyeckiek kirúgják a labdát.

A Barca (Krkic) bedobás után nem adja vissza a labdát, pedig mindenki mutogat. A támadásból Messi gólt lő és örül. Két perccel később megfordítja a ABrca a meccset. Messi megint örül. Sőt, az egész Barca örül.

Érdekes módon erre valahogy senki nem emlékszik. Pedig illene, amikor "ennél tahóbb gólt nem lőttek" bejegyzéseket írunk. De, lőttek. Hogy pont nekik? Hát a sors fintora. Fintora?

Emlékeztetőül:

rutube.ru/video/3e48409de035483fb5f28a9dde9b9610/#.UK6zAuTZa0s

6:40-től.

phaszfej 2012.11.23. 02:06:56

elég buzi szokás ez az ellenfélnek passzolósdi.én se értem, mi itt a gond

Mad Mind 2012.11.23. 08:37:54

@phaszfej:
Olvasd el a neved és akkor rájössz, miért nem érted. :)

párnalárva 2012.11.23. 09:56:29

Foci=ostoba bunkók játéka retardált idióták szórakoztatására amiből gerinctelen, kapzsi szociopaták keresik magukat gennyesre.
Innentől nem igazán értem mi a fanyalgás oka.
süti beállítások módosítása